Blog Seorang Peminat Dunia Digital Daripada Kuala Lumpur | Malaysia

LightBlog

Khamis, 3 Februari 2011

Bercuti di Patong Beach Phuket Thailand Part 1

Pada awal bulan Januari 2011 yang lepas, aku dan isteri telah mendapat satu peluang bercuti ke Phuket Thailand. Dalam tempoh kurang daripada sebulan persiapan dibuat. Aku tanya semua orang yang dekat dengan aku pasal Phuket, malangnya semuanya tak pernah pergi ke Phuket. So, aku pun gunakan la internet dah memang hari-hari aku guna internet pun. Antara blog-blog yang aku jumpa:

http://www.skolblog.com/2008/08/05/phuket-day-1/
http://sawanila.com/v10/tag/makan-makan/
http://adehendra.com/tag/patong-beach/
http://jama.fotopages.com/?entry=1887289
http://mum2two.wordpress.com/category/sawadeekap-08/
http://ahsuez.fotopages.com/?entry=1292556

Banyak jugak la informasi daripada blog-blog yang aku dah baca ni. Ada info yang boleh guna, ada jugak info yang bila dah sampai baru tahu. Aku nak cerita semua, letih jugak aku nak menaip ni. Jadinya aku terangkan dalam bentuk galeri gambar slideshow kat bawah ni:


Memang percutian aku dan isteri ke Patong Beach Phuket ni main terjah jer. Tourist guide takde, hotel pun book last minit (2 minggu). Ada member cakap kitorang berani sebab pergi jalan negara orang berdua jer. Tapi kalau dah ada informasi, tak perlu tourist guide pun boleh. Apa pun, 3 hari 2 malam sememangnya tak cukup untuk melawat tempat-tempat menarik di Phuket ni.

Aku ada jugak amik video pengalaman aku naik Tuk-tuk. Tuk-tuk kat Phuket ni lain rupanya daripada yang ada kat Bangkok. Boleh tahan jugak harga dia, 200 baht atau RM20 ringgit. 5 minit jer pun untuk satu pusingan kat jalan sehala Patong Beach tu.


Gambar-gambar dalam galeri tu baru hari pertama kitorang kat Phuket. Hari ke-2 dan ke-3 belum lagi. Nanti aku updatekan dalam blog post part 2 dan part 3 ok?

2 ulasan:

  1. Phuket nih memang cun bro.. makan halal pon senang

    BalasPadam
  2. Very nice blog & useful information.
    Thank you for sharing :)

    BalasPadam

Tag

Jalan-jalan (37) kerja (20) makan-makan (15) personal (15) event (13) kereta (13) pengalaman (13) acara (11) hospital (11) kerjaya (10) utm (10) baby (9) johor (9) ppum (9) bayi (8) cuti-cuti (8) interview (8) 2018 (7) job interview (7) percutian (7) peribadi (7) jb (6) penang (6) syarikat (6) bas (5) bengkel (5) hotel (5) kl (5) makan sedap (5) proton (5) repair (5) training (5) vrms (5) LIMS (4) airasia (4) aswara (4) balik kampung (4) career (4) lawatan (4) melaka (4) temuduga (4) 2017 (3) artis (3) belajar (3) bercuti (3) check-up (3) company (3) doktor (3) ekspress (3) internet (3) kedah (3) kematian (3) kenduri kahwin (3) lepak (3) makanan (3) membeli (3) outstation (3) persembahan (3) phuket (3) sabah (3) servis (3) shopping (3) sistem (3) tayar (3) travel (3) ultrasound (3) wira (3) workshop (3) Bersiar-siar (2) IT (2) barang (2) butterworth (2) caesarean (2) certificate (2) degree (2) e-Curve (2) exhibition (2) expo (2) fleet (2) flight (2) hari raya (2) jawatan kosong (2) kahwin (2) kedai (2) kelahiran (2) klcc (2) klinik ibu mengandung (2) kota kinabalu (2) kota sarang semut (2) kursus (2) lab (2) leet (2) mainan (2) majlis (2) meeting (2) melawat (2) mengandung (2) ofis (2) operation (2) oum (2) pasport (2) pasport international (2) pengajian tinggi (2) premium outlet (2) projek (2) sedih (2) serbu (2) skudai (2) subang jaya (2) tarian (2) taska (2) terbang (2) trip (2) ubi kayu (2) unifi (2) unit kecemasan (2) update (2) urine infection (2) usj (2) walk-in interview (2) window shopping (2) zoo (2) 2013 (1) 3d (1) 4d (1) IJN (1) MAS (1) Toy Museum (1) WEP (1) WPA2 (1) WiFi (1) adventure (1) aidil-adha (1) akademi (1) alignment (1) alstom (1) ambil darah (1) ambulans (1) anencephaly (1) antarabangsa (1) archibus (1) assignment (1) ayam tandoori (1) balik ipoh (1) bandung (1) barang elektrik (1) bas ekspres (1) bateri kong (1) bateriku (1) batu kurau (1) bayaran (1) beauty (1) beli online (1) berjaya (1) berjaya time square (1) besday (1) blog (1) breakdown (1) buka puasa (1) buku (1) business (1) cafe (1) calar (1) casa bistro (1) cekup (1) celcom (1) cepat ekspres (1) check darah (1) china (1) cict (1) cloud computing (1) convention centre (1) course (1) cystic hydroma (1) darah (1) darah tinggi (1) datacom (1) dataran merdeka (1) demam (1) duchess place (1) ecv (1) ekspo (1) el (1) elite (1) engineering (1) equatorial (1) era quorum (1) exam (1) family day (1) farm in the city (1) fb live (1) februari (1) festival (1) flip case (1) fly (1) galeri (1) ginekologi (1) gold coast (1) gurun (1) hari keluarga (1) heitech padu (1) highway (1) homst (1) honeymoon (1) hush puppies (1) ijazah (1) ikan haruan (1) indonesia (1) induction (1) induksi (1) infection (1) inspirasi (1) instanet (1) international campus (1) ipoh (1) ipts (1) jakarta (1) jalan ampang (1) januari 2013 (1) jawatan (1) jem (1) jemerlang (1) jpn (1) jualan gudang (1) jun 2013 (1) kampung (1) kapal terbang (1) karamunsing (1) kawan-kawan (1) kdn (1) kecantikan (1) kecemasan (1) kegemaran (1) kejuruteraan (1) kelantan (1) kelas (1) kem (1) kemas (1) kemek (1) keputusan (1) kerajaan (1) kewangan (1) khalwat (1) klinik (1) konsert (1) korban (1) kos (1) ksl (1) kuala lumpur (1) kuantan (1) kubur (1) kuching (1) kunjungan (1) lagoon (1) langgar (1) langkawi (1) laptop (1) larkin (1) larkin sentral (1) lcct (1) lima (1) lori (1) lymphangioma (1) machap (1) management (1) manhattan (1) masalah (1) meja (1) meja laptop (1) meja portable (1) mekanikal (1) melayu (1) melintang (1) memandu (1) menara 1 (1) mencari (1) mengarut (1) microsoft malaysia (1) midvalley (1) morib (1) mother (1) mr kabab dan biryani (1) mrsm (1) nama (1) nan cheese (1) nasi arab (1) nenek (1) nyanyian (1) pahang (1) parking (1) pasar malam (1) pasir mas (1) pati (1) patong (1) pembedahan (1) pemeriksaan (1) pendaftaran (1) pendang (1) penemuan (1) penipuan (1) perak (1) pilih barang (1) pink (1) polis (1) politik (1) postgradasia (1) potong (1) power bank (1) pre-natal (1) pregnancy (1) pregnant (1) prepaid (1) presint 15 (1) produk review (1) ptaong (1) pudu (1) puncak alam (1) puncak semangat (1) pusara (1) putrajaya (1) rambut (1) rasmi (1) rawatan (1) renew (1) resign (1) restoran (1) riki (1) rosak (1) router (1) rumah (1) rush (1) saintifik (1) sakit belakang (1) sale (1) salon (1) saloon (1) salun (1) samsung galaxy WI850 (1) samsung galaxy w (1) sarapan (1) sarawak (1) sasana kijang (1) saujana utama (1) scam (1) scan (1) scanning (1) segambut (1) selayang (1) sembahyang (1) seri kembangan (1) sesb (1) shah alam (1) shoplot (1) skema (1) snapshot (1) songsang (1) sorento (1) stroller (1) study (1) suria klcc (1) survey (1) taipei (1) taiwan (1) tambun (1) tari tirana (1) tawakkal (1) tawaran (1) technip (1) telekom (1) temu janji (1) tender (1) terengganu (1) terminal 2 (1) test (1) tm (1) transnasional (1) tren (1) tunda (1) tutti-frutti (1) ubat (1) ucapan (1) uitm (1) um (1) university (1) usb (1) utc kuala lumpur (1) utc sentul (1) video (1) viking (1) viva (1) wad (1) walid (1) waranti (1) warehouse (1) water heater (1) wayang (1) wireless (1) wp kl (1)