Blog Seorang Online Enthusiast | Kuala Lumpur | Malaysia

LightBlog

Jumaat, 29 Disember 2017

Berkunjung ke Toy & Fantasy Museum Penang (Jun 2017)

Pada 30 Jun 2017, kami telah berkesempatan membuat satu trip ke Penang. Jom kita terbang dulu sebelum mendarat tengok mainan pulak:

KLIK DI SINI untuk menonton video rakaman

Lokasi Toy & Fantasy Museum Penang ni terletak di Teluk Bahang. Tempat ni memang tak nampak daripada tepi jalan jadinya agak tersorok sikit, guna Waze jer. Saya pun dapat tahu pasal tempat ni selepas tu browsing online kat dalam smartphone sebab agenda jalan-jalan buat pun dah sampai Penang.

Toy & Fantasy Museum Penang ni dikatakan mempunyai koleksi lebih daripada 100,000 mainan yang terkumpul sejak dibuka tahun 2005. Bagus jugak owner museum ni, dah habis ribu-riban belanja beli mainan, collect la balik duit dengan bukak museum sendiri. Memang tak macam saya la, beli mainan bagi anak lepas tu habis hancur berkecai di belasah oleh anak-anak lelaki bijak bistari saya ni.

Pintu masuk Toy & Fantasi Museum

Cuaca agak panas hari tu, mujur ada aircond dalam ni. Besar jugak la tempat ni.

Terminator life size doll

Koleksi mainan Cars

Selfie sikit dengan budak-budak

Mainan Back to the Future..legend mainan ni

Anak sulong saya tengah gila Mario waktu ni, sekarang ni dah gila mainan lain pulak

Game Mario ni saya main waktu awal 90-an, time tu guna game console Micro Genius. Best giler zaman tu.

Memang puas la budak-budak tu duk berlari dalam museum ni

Budak-budak ni tak tahu pun nama robot tu R2D2, bapak budak jer tahu..diorang ni tahunya Star Wars jer..

Memang belambak-lambak mainan besar pulak tu dalam museum ni

Captain America life size doll

Thor dan Wonder Woman dan lain-lain lagi life size doll -Tonton Video-

Lara Croft - Teringat zaman duk beli CD Game Tomb Raider kat Kota Raya KL. Zaman guna internet dial-up..huhu

Batman life size doll

Cars lagi

Halo 2

Lara Croft versi askar

Star Trek rasanya patung pompuan ni

Lara Croft lagi

Koleksi mainan Mario dan Luigi

Selfie video di dalam Toy & Fantasy Museum Penang ni -Tonton Video-
Begitulah kisah cuti-cuti ke Penang, antara destinasi kegemaran famili saya ni. Dah la dulu sekolah kat Penang ni 2 tahun dulu waktu SPM. Tapi memang best Penang ni sebab ada macam-macam tempat menarik dan makanan pun memang superb. Nanti kalau saya ke Penang lagi, saya akan update lagi di blog ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tag

Jalan-jalan (37) kerja (20) makan-makan (15) personal (15) event (13) kereta (13) pengalaman (13) acara (11) hospital (11) kerjaya (10) utm (10) baby (9) johor (9) ppum (9) bayi (8) cuti-cuti (8) interview (8) job interview (7) percutian (7) peribadi (7) 2018 (6) jb (6) penang (6) syarikat (6) bas (5) bengkel (5) hotel (5) kl (5) makan sedap (5) proton (5) repair (5) training (5) vrms (5) LIMS (4) airasia (4) aswara (4) balik kampung (4) career (4) lawatan (4) melaka (4) temuduga (4) 2017 (3) artis (3) belajar (3) bercuti (3) check-up (3) company (3) doktor (3) ekspress (3) internet (3) kedah (3) kematian (3) kenduri kahwin (3) lepak (3) makanan (3) membeli (3) outstation (3) persembahan (3) phuket (3) sabah (3) servis (3) shopping (3) sistem (3) tayar (3) travel (3) ultrasound (3) wira (3) workshop (3) Bersiar-siar (2) IT (2) barang (2) butterworth (2) caesarean (2) certificate (2) degree (2) e-Curve (2) exhibition (2) expo (2) fleet (2) flight (2) hari raya (2) jawatan kosong (2) kahwin (2) kedai (2) kelahiran (2) klcc (2) klinik ibu mengandung (2) kota kinabalu (2) kota sarang semut (2) kursus (2) lab (2) leet (2) mainan (2) majlis (2) meeting (2) melawat (2) mengandung (2) ofis (2) operation (2) oum (2) pasport (2) pasport international (2) pengajian tinggi (2) premium outlet (2) projek (2) sedih (2) serbu (2) skudai (2) subang jaya (2) tarian (2) taska (2) terbang (2) trip (2) ubi kayu (2) unifi (2) unit kecemasan (2) update (2) urine infection (2) usj (2) walk-in interview (2) window shopping (2) zoo (2) 2013 (1) 3d (1) 4d (1) IJN (1) MAS (1) Toy Museum (1) WEP (1) WPA2 (1) WiFi (1) adventure (1) aidil-adha (1) akademi (1) alignment (1) alstom (1) ambil darah (1) ambulans (1) anencephaly (1) antarabangsa (1) archibus (1) assignment (1) ayam tandoori (1) balik ipoh (1) bandung (1) barang elektrik (1) bas ekspres (1) bateri kong (1) bateriku (1) batu kurau (1) bayaran (1) beauty (1) beli online (1) berjaya (1) berjaya time square (1) besday (1) blog (1) breakdown (1) buka puasa (1) buku (1) business (1) cafe (1) calar (1) casa bistro (1) cekup (1) celcom (1) cepat ekspres (1) check darah (1) china (1) cict (1) cloud computing (1) convention centre (1) course (1) cystic hydroma (1) darah (1) darah tinggi (1) datacom (1) dataran merdeka (1) demam (1) duchess place (1) ecv (1) ekspo (1) el (1) elite (1) engineering (1) equatorial (1) era quorum (1) exam (1) family day (1) farm in the city (1) fb live (1) februari (1) festival (1) flip case (1) fly (1) galeri (1) ginekologi (1) gold coast (1) gurun (1) hari keluarga (1) heitech padu (1) highway (1) homst (1) honeymoon (1) hush puppies (1) ijazah (1) ikan haruan (1) indonesia (1) induction (1) induksi (1) infection (1) inspirasi (1) instanet (1) international campus (1) ipoh (1) ipts (1) jakarta (1) jalan ampang (1) januari 2013 (1) jawatan (1) jem (1) jemerlang (1) jpn (1) jualan gudang (1) jun 2013 (1) kampung (1) kapal terbang (1) karamunsing (1) kawan-kawan (1) kdn (1) kecantikan (1) kecemasan (1) kegemaran (1) kejuruteraan (1) kelantan (1) kelas (1) kem (1) kemas (1) kemek (1) keputusan (1) kerajaan (1) kewangan (1) khalwat (1) klinik (1) konsert (1) korban (1) kos (1) ksl (1) kuala lumpur (1) kuantan (1) kubur (1) kuching (1) kunjungan (1) lagoon (1) langgar (1) langkawi (1) laptop (1) larkin (1) larkin sentral (1) lcct (1) lima (1) lori (1) lymphangioma (1) machap (1) management (1) manhattan (1) masalah (1) meja (1) meja laptop (1) meja portable (1) mekanikal (1) melayu (1) melintang (1) memandu (1) menara 1 (1) mencari (1) mengarut (1) microsoft malaysia (1) midvalley (1) morib (1) mother (1) mr kabab dan biryani (1) mrsm (1) nama (1) nan cheese (1) nasi arab (1) nenek (1) nyanyian (1) pahang (1) parking (1) pasar malam (1) pasir mas (1) pati (1) patong (1) pembedahan (1) pemeriksaan (1) pendaftaran (1) pendang (1) penemuan (1) penipuan (1) perak (1) pilih barang (1) pink (1) polis (1) politik (1) postgradasia (1) potong (1) power bank (1) pre-natal (1) pregnancy (1) pregnant (1) prepaid (1) presint 15 (1) produk review (1) ptaong (1) pudu (1) puncak alam (1) puncak semangat (1) pusara (1) putrajaya (1) rambut (1) rasmi (1) rawatan (1) renew (1) resign (1) restoran (1) riki (1) rosak (1) router (1) rumah (1) rush (1) saintifik (1) sakit belakang (1) sale (1) salon (1) saloon (1) salun (1) samsung galaxy WI850 (1) samsung galaxy w (1) sarapan (1) sarawak (1) sasana kijang (1) saujana utama (1) scam (1) scan (1) scanning (1) segambut (1) selayang (1) sembahyang (1) seri kembangan (1) sesb (1) shah alam (1) shoplot (1) skema (1) snapshot (1) songsang (1) sorento (1) stroller (1) study (1) suria klcc (1) survey (1) taipei (1) taiwan (1) tambun (1) tari tirana (1) tawakkal (1) tawaran (1) technip (1) telekom (1) temu janji (1) tender (1) terengganu (1) terminal 2 (1) test (1) tm (1) transnasional (1) tren (1) tunda (1) tutti-frutti (1) ubat (1) ucapan (1) uitm (1) um (1) university (1) usb (1) utc kuala lumpur (1) utc sentul (1) video (1) viking (1) viva (1) wad (1) walid (1) waranti (1) warehouse (1) water heater (1) wayang (1) wireless (1) wp kl (1)