Khamis, 9 Jun 2011

Berkunjung ke ASWARA

Kepada sesiapa yang belum pernah dengar pasal ASWARA ni, ianya merupakan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan terletak di Jalan Tun Ismail (belakang Ibu Pejabat JKR Malaysia). Sebelum ni aku pun tak pernah tahu pasal ASWARA ni kalau tak pasal isteri aku yang tersayang duk cerita. Walaupun aku dulu belajar dalam jurusan kejuruteraan dan sekarang ni kerja pulak dalam bidang IT dan tak pernah belajar langsung pasal seni kebudayaan secara formal, aku memang minat tengok orang menari. Kalau aku menari tak payah citer la, main hentam jer. Aku pernah masuk kelas tarian Linda Jasmine dulu korang percaya tak? Hah? Tak percaya cakap aku? Meh sini aku tunjuk kad keahlian seumur hidup aku kat Linda Jasmine Performing Arts Studio:

Keahlian Linda Jasmine Performing Arts Studio
Aku tak belajar directly dengan Linda Jasmine, tapi aku belajar dengan anak murid dia iaitu Pamela Chong. Pamela ni Adik Vince Chong AF1 yang pada waktu itu belum masuk The Amazing Race Asia. Time aku pergi kelas tu dia baru bagitahu yang dia akan berhenti mengajar sebab dia ada join satu projek yang dia tak boleh nak bagitahu. Aku ingat lagi time tu, semua ni gara-gara kawan aku yang sorang ni la ajak aku pergi join kelas ni. Aku dulu-dulu time menganggur dulu dengan mamat ni la pergi cari semua seminar-seminar free kat KL pergi register pastu join dengar, time tu memang Personal Development beb. Muda-muda la katakan.

Okay, balik pada kelas tarian tadi, Cikgu Pamela Chong ni memang superb dia punya tarian. Aku sebagai seorang lelaki memang terpaku la tengok lenggang lenggok tarian dia yang dahsyat..meleleh siut..pulak tu dikelilingi oleh 90% gadis-gadis jelita lagi ayu dalam kelas tu. Pernah dengar lagu 'The Time of My Life" tak? Memang saat-saat indah lah..tapi tak lama, bila kelas dah start, aku la orang paling bodoh menari dengan kaki  dan tangan kerasnya. Cikgu Pamela pun ajar la benda paling basic dalam tarian iaitu gerakkan kaki jer, depan belakang, kiri, kanan pastuh switch kaki. Itu pun aku fail!! Memang bakat takde siut...Memalukan ajer. Cikgu Pamela siap marah-marah aku lagi, tapi lelama dia macam dah malas nak layan aku sangat sebab bebal dalam menari. Aku pun bedal jer la mana boleh..haha..Aku datang kelas 2 kali jer, pastuh aku terus quit. Sebenarnya aku cuba jugak berusaha untuk tidak mengalah, nak try jugak sampai berjaya tapi aku dapat rasakan yang menari ni bukan benda yang aku boleh buat, aku boleh tengok jer...

Dah panjang pulak cerita pasal sejarah aku. Kita kembali ke ASWARA. So bulan lepas pada 29/5/2011 bersamaan dengan hari Ahad, bini aku ajak aku pergi tengok Penilaian Tahun Akhir atau PeTA. Aku pun jom ajer lah..
PeTA 2011 di ASWARA
Aku yang tak tahu apa-apa ni pun ikut jer la. Pergi la kat Panggung Eksperimen. Masuk-masuk tengok dah penuh sebab kitorang sampai lambat. Duduk ler mencanguk kat tepi tangga. Ni antara gambar-gambar dan video-video yang sempat aku curi-curi ambik:

Tarian Orang Sarawak


Yang ni pulak kalau tak salah aku tarian Mak Yong kut. Dia ada aksi amik duit guna mulut sambil lipat badan. Kalau aku buat macam ni, mau tak bangun dah aku..haha


Aku tak pernah tahu pulak ada wujudnya tarian pinggan. Ni 1st time aku tengok. Siap ada pinggan jatuh pecah lagi. Kesian kat budak laki yang pinggan jatuh tu, mesti markah tahun akhir dia kena potong. Silap-silap satu group pun kena:


Tapi yang paling dahsyat aku tengok tarian lompat-lompat terbang-terbang Tarian Mongolia ni la.


Memang dahsyat kan? Meh aku tunjuk gambar la pulak:
Tarian Mongolia
Tarian Mongolia lagi
Yang ni pulak macam drama yang ada tarian. Menganga jer aku tengok sebab aku tak paham satu benda pun mesej yang cuba nak disampaikan. Tiba-tiba ada kelambu kat tengah-tengah, penyapu lidi pastuh pompuan sorang dalam kelambu duk menari-nari pastuh ada jantan masuk dlm kelambu tu buat aksi tarian jugak. Kalau ada jantan dengan pompuan dalam kelambu tu aku paham la maksudnya, tapi keseluruhan aksi persembahan ni aku langsung takde idea.

Kelambu di tengah-tengah
Gadis menari-nari sambil hayun penyapu lidi
Gadis menari terkangkang..hahaha..
Yang ni pulak, ada orang duk tabur beras jadi macam satu sempadan pastuh orang yang menari duk langkah-langkah. Ni pun pompuan sorang jugak:
Tarik kain dan tabur beras
Yang ni okay sikit la, dia macam rama-rama la baju putih pastuh mengepak pusing-pusing:


Diorang semua pakai baju warna putih. Tapi tak basah la..korang ni punya otak..ish3..ni seni ma..Haha..

Acara tamat
Acara tamat pada jam 10.45pm so semua pelajar line up kat atas pentas macam Akademi Fantasia. 

Overall, memang ni satu pengalaman baru la tengok tarian-tarian yang aku tak pernah tahu wujud. Syok jugak walaupun ada yang aku tengok tak paham pun apa motifnya. Tak kisahlah kan, kita buka minda kita tengok apa yang ada kat dunia ni. 

Okaylah, dah tengah malam dah ni. Ngantuk..Tido dulu yer..Zzzzzz....

2 ulasan:

  1. aku teringin nak tengok ko menari la J, serius!!!

    BalasPadam
  2. jay!tarian ARCHIBUS satu!..

    BalasPadam

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...