Sabtu, 22 September 2012

3D 4D Scan di Hospital Umra Shah Alam

Teknologi sekarang ni memang canggih, daripada ultrasound 2D yang doktor selalu buat tu, sekarang ni dah jadi 3D pastuh 4D la pulak. Tapi apa bezanya 3D dengan 4D ni kan? Kalau ikutkan pembacaan aku di Wikipedia, 4D ni sebenarnya 3D jugak tapi yang membezakan antara 4D dgn 3D adalah 'real time'. Maksudnya, kalau siapa pernah buat grafik 3D dia akan tahu 3D ni perlukan masa kalau nak render melalui komputer, tapi dengan mesin dan komputer sekarang ni 3D dah boleh ditunjukkan waktu tengok tu dah. Senang citer, time scan tu jugak dia terus hasilkan image 3D, itulah dia 4D Ultrasound ni.

Aku tak tahu la korang paham ke tak penerangan aku kat atas tu tapi pandai-pandai tupai la ye? Pada bulan puasa yang lalu di hari Ahad 22/7, isteri aku telah pun membuat appointment untuk scan baby dalam perut. Sebenarnya tiap-tiap bulan pun isteri aku ni scan perut terima kasih kepada doktor di PPUM yang tengah buat kajian thesis dia, so dapatlah scan tiap-tiap bulan free. Scan ultrasound baby ni bukannya murah wooo..sekali scan jer paling murah aku pernah dapat dulu RM60, biasanya RM90 dan ke atas. Bukannya lama pun scan tu, tak sampai setengah jam pun. Tapi yerlah kan, alat ultrasound tu kan mahal pastuh import dari luar negara lagi jadi of course la klinik kena cas mahal kalau tak mana dia nak cekau balik modal diorang.

4D scan ni sekarang ni kat KL boleh dibuat di banyak tempat dah, tapi isteri aku pilih buat guna satu FB Page ni untuk tetapkan temu janji. Ni website dia 3D 4D Scan Malaysia, mulanya aku tak berapa faham macam mana diorang ni beroperasi, selepas dah jumpa dia punya sonographer tu baru aku faham. Dia macam ejen la yang cari client untuk tempat-tempat yang ada machine 3D 4D Scan ni. Tempat yang dipilih disebabkan tarikh pada hari Ahad tu adalah di UMRA Hospital terletak di  Seksyen 13 Shah Alam.

Hospital UMRA

Kaunter Pendaftaran

Lobi tempat menunggu
Kebetulan hari yang kitorang pergi tu ramai ler pulak orang yang ada kat hospital tu. Tapi waktu hari cuti di bulan berpuasa, so tak kisah sangat la nak menunggu. Malangnya tunggu punya tunggu, dah lebih 2 jam tak sampai turn lagi, memang sengal la. Sampai kat Hospital tu jam 11.30am, pukul 1.45pm baru dapat turn..

Mesin Ultrasound 3D 4D Scan

Monitor untuk suami dongak ternganga tak paham apa tengok

Scanning in action
Sebenarnya untuk menghasilkan 3D scan baby yang terbaik, bergantung pada kedudukan baby tu sendiri. Kalau tetiba baby tu pergi menonggeng ngadap ke dalam ke, memang tak nampak la muka dia. Tapi syukur baby aku kedudukan dia kira okaylah, ada la aksi kaki dia sikit tapi at least nampak la jugak rupa.

Ni hasil yang terbaik yang sonographer tu dapat hasilkan:

Hasil 3D Scan
Aku sebenarnya lagi suka 3D/4D scan ni berbanding sebab 2D Scan. Setiap kali aku pergi scan ultrasound ni baby, aku bukannya paham sangat apa yang aku tengok kat monitor skrin doktor tunjuk tu. Aku 'Ha' kan ajer, tapi dah nama pun 3D/4D, harga pun paham-paham jer la. Cuma yang appointment ni aku puas hati sebab walaupun kena bayar RM100 untuk scan kali ni, masa yang diambil lebih setengah jam dan dapat CD, print out semua bagai so bagi aku berbaloi la jugak.

So, kalau bini anda mengandung, ada duit dan tak pernah lagi try tengok kecanggihan teknologi terkini dalam dunia perubatan ultrasound, boleh la cuba ye? Adios..

Khamis, 20 September 2012

Pusara Bayi

Aku suka gambar ni, cuba klik dan besarkan:

Pusara anak pertama aku
Ada pokok bunga warna kuning, pastu kebetulan ada rama-rama terbang.

Untuk kisah yang lebih lanjut, boleh baca entri blog aku bertajuk: 'Menguruskan Jenazah Bayi'

Sebenarnya dah setahun lebih pusara anak aku ni tak terbina, bukannya mahal sangat pun pusara kat dalam gambar tu, harganya cuma RM150 jer. Tempah kat Kendong Kraf di Batu Caves. Bertangguh punya pasal la ni. Semoga roh anak pertama aku ni dicucuri rahmat.

Rabu, 19 September 2012

Parenthood Expo 2012 vs IBEX 2012

Pada bulan Puasa yang lalu, terdapat 2 event yang menarik bagi aku dan isteri aku. Memandangkan kandungan bayi isteri aku dah menjangkau 8 bulan pada ketika itu, persiapan untuk menyambut kelahiran bayi nak ke tak nak dah nak kena buat la, bila lagi pulak kan? Modal aku tak banyak pun, tapi kena sediakan jugaklah walau macam mana pun.

Parenthood Expo 2012 - 28/7/2012 (Mid Valley Exhibition Centre)

Pintu masuk 

Kaunter pendaftaran

BabyLove booth

Stroler mahal

Acara pentas

Baju baby

Lampin baby

Jenama BeBe

Puting jenama NUK

Suasana keramaian
Pros:

  • Banyak booth, banyak jenama, banyak barang dan banyak pilihan
  • Kalau pandai, boleh kutip banyak sample ataupun beg kertas/plastik free
Cons:
  • Ramai sangat orangnya
  • Tempat macam sempit la..kalau dah sarat mengandung lagi susah nak menyelit
  • Setelah survey di tempat lain, lebih kurang jer pun harganya
  • Faham-faham jer la kalau parking kat MidValley hari minggu..pack giler..


International Baby Expo 2012 (IBEX 2012) - 11/8/2012 (KLCC Convention Centre)

Lahabau parking bersepah kat  (Ada 3 keping kertas org tinggalkan kat wiper dia maki owner kereta ni..haha)

Kaunter Pendaftaran

Pureen punya Booth

Baju baby Pureen

Baju baby lagi

Lagi-lagi baju baby 

Booth Pureen

Jenama-jenama antarabangsa

Stroller Cybex

Jenama BeBe

Baby Hand Carrier

Stroller Graco

Stroller 2 in 1 Graco - harga tak sampai RM1k jer beb..

Stroller 2 in 1 Graco colour silver

Booth Graco

Pentas Acara

Booth BabyLove

Senarai Syarikat yang bukak booth

Barang-barang hasil borongan

Pros:
  • Banyak barang, banyak jenama, banyak pilihan
  • Tempat selesa, tak sesak dengan orang ramai macam kat MidValley
  • Banyak barangan antarabangsa yang tak pernah tengok sebelum ni
  • Parking pun okay, tak sampai RM10 pun
Cons:
  • Takde kut..kalau tidak aku takdelah nak borong sampai 4 beg


Wholesale Baju dan Barang Baby di Taman Ehsan

Kebetulan petang selepas IBEX tu, ada lagi satu wholesale baju dan barang kat Taman Ehsan Kepong yang tak pergi lagi, so pergi la tengok.

Dewan Serbaguna Taman Ehsan

Lelong..lelong..

Botol susu murah
Baju semuanya comel2, cumanya botol susu murah ni rasanya bukan BPA-Free so mungkin sebab tu harga dia murah.Cuma pilihan tak berapa menarik. Kata barang murah kan?

Apa pun, minggu depan adalah due date kelahiran anak ke-2 aku. Anak 1st aku dulu tak berapa menjadi, anak no. 2 ni pulak ada la sedikit isu tapi masih ada lagi masa untuk berusaha dan berdoa. Harapan aku supaya semuanya selamat sihat walafiat hendaknya..Amin..

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...