Ahad, 20 Februari 2011

Bercuti di Patong Beach Phuket Thailand Part 3

Sekejap betul rasanya masa berlalu bila time cuti. Tengok-tengok, dah hari ketiga dah. Dah nak balik dah rupanya. Malam sebelumnya dan malam 1st day hari tu, kitorang ada terserempak dengan sorang pakcik teksi ni. Dia memang setiap malam park kereta kat area hotel kitorang. Agaknya dia boleh kenal kut dengan orang Malaysia ni, dia cakap la melayu dengan kitorang. Kitorang pun sembang-sembang la dengan dia. Tapi dia takde la fasih cakap Melayu macam orang Malaysia, dia ada pelat-pelat siam sikit la. Ada setengah perkataan yang kitorang guna dia tak paham pun.

So, malam tadi kitorang sembang dengan dia, dia pun tanya" Dah pergi jalan-jalan kat Patong?", kitorang jawab la "Dah ronda-ronda dah tapi luar-luar area Patong tak pergi pun", dia tanya balik "Kenapa tak pergi? Banyak tempat lain lagi boleh pergi". Kitorang cakap, "Takperlah pakcik, jalan-jalan dekat pun dah penat, nak pergi tempat lain lagilah penat, lagipun kitorang dah nak balik dah esok. Pakcik boleh hantarkan kami ke airport tak esok pagi?". Pakcik tu jawab " Boleh, kalau nak pergi jalan-jalan pun sempat lagi pagi esok tapi kena keluar awal pagilah". Kitorang pun setujulah untuk keluar awal pukul 9am.

So sebelum jam 9am, kitorang packing barang semua, bawak turun ke lobi pastu check out la. Aku sempat lagi bergambar dengan awek Phuket jaga kaunter hotel kitorang duduk tu. Aku nak ucapkan terima kasih kat bini aku yang sporting kerana membenarkan aku bergambar dengan Michelle (kalau tak salah aku la nama dia):


Seterusnya, lepas masukkan beg dalam teksi (bukan teksi betul pun, teksi sapu jer sebenarnya, naik kereta biasa jer) kitorang pun dibawa ke satu tempat yang bernama 'The World Largest Jewellery Shop':


Rupanya tempat ni kalau ikut pakej pelancongan, mesti singgah punya. Banyak giler barang kemas kat sini. Murah pulak tu. Nasib baik bini aku tak berapa minat sangat dengan barang kemas kat tempat ni. Kebanyakkannya barang kemas yang letak mutiara. Tapi sebenarnya, takde duit sangat pun dah. Dah nak kering dah budget sebenarnya. Sampai kat airport jer, siap guna duit Malaysia bagi kat pakcik teksi tu. Nasib baik dia terima.

Ada dua tempat lagi la pakcik teksi tu bawak, satu kedai jual barang-barang makanan kering. Aku bedal satu jeruk kering ntah hapa nama dia, memang sedap wa cakap lu. Susah nak carik kalau kat Malaysia.


Pastu satu lagi kedai printing t-shirt kepunyaan orang Melayu Patani. Yang bestnya, dia tengok orang Melayu yang datang kedai dia, siap ada briefing dalam bahasa Melayu Kelantan. T-shirt paling murah boleh dapat dalam RM13. Kitorang pun borong la sikit t-shirt2 ni nak kasi kat adik beradik.


Sebelum sampai airport, kitorang cakap kat pakcik tu mintak dia bawak kitorang makan tempat halal. Dia pun bawak la satu gerai macam RnR kat tepi jalan dah nak sampai airport. Orang gerai tu haram tak tahu cakap Inggeris, dia bantai cakap siam dengan aku. Aku buat muka selambe jer. Aku cakap kat pakcik teksi tu nak makan nasi dengan lauk. Dia pun chong apa ntah kat makcik gerai tu, last-last tom yam jugak la lauknya. 3 hari straight kitorang makan tom yam, dah naik muak ler pulak. Tapi tom yam dia pedas ler pulak. Takperlah, lapar punya pasal, bedal jer dulu. 

Sampai kat airport, check-in beg. Beg kitorang ringan jer. Petang pukul 4pm dah sampai balik Malaysia. Letih aku menaip ni, korang tengok jer la galeri gambar aku ni ek?


Apa pun, pengalaman pergi ke Phuket ni memang satu percutian yang sangat best. Kalau korang ada peluang, baik korang pergi wehh..Tapi aku nasihatkan kalau korang lelaki bujang, kena pandai-pandai jaga diri agar tidak terjebak ke kancah yang tidak sihat. Adios..

4 ulasan:

  1. Ele....xtau lg ke bini syg ni mmg seorang yg sporting..?? Tgkap gmbr ngn awek lain xpe, asalkan bini tetap & sentiasa di hati mu..kui3.. =P

    BalasPadam
  2. jay hensem...blh cite skit tak ..apakah phuket,,apakah krabi...apakah phi phi...

    BalasPadam
  3. Semuanya adalah nama tempat. Gunakanlah Google Maps untuk tahu dengan lebih lanjut lokasi tersebut..

    BalasPadam
  4. Jay hemsem ni, xla hensem... Tp Good looking guy... Ada x-factor pada dia... Untung bininya dok menatap good-looking guy tu tiap hari... I envy hokey....

    BalasPadam

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...