Selasa, 7 September 2010

Tajuk Email: Business Proposal

Apa yang akan anda fikirkan kalau anda dapat satu e-mail bertajuk "BUSINESS PROPOSAL". Antara tabiat aku bila aku bukak Gmail untuk check e-mail, aku mesti akan bukak "Spam" punya folder. Manalah tahu ada e-mail2 yang termasuk dalam Spam tu tak masuk dalam Inbox. Hari ni aku dapat satu e-mail ni, tak tahu mana dia dapat alamat e-mail aku, tapi yang pastinya dia hantar e-mail ni guna BCC. Korang tahu tak BCC tu apa? Google BCC tu kat sini. Aku rasa ramai pembaca blog aku ni dah pernah dapat e-mail spam kan?

So, beginilah bunyi e-mail tu:
fromzarina binti razmi 
reply-tozarinabintirazmi@yahoo.com
to
dateTue, Sep 7, 2010 at 9:57 AM
subjectBUSINESS PROPOSAL
mailed-bymsn.com

hide details 9:57 AM (4 hours ago)
Salam Ramadhan,

Saya Zarinah Binti Razmi, saya bekerja sebagai Marketing Officer di sebuah syarikat pemprosesan batu mulia di UK.di sini Saya ingin memperkenalkan kepada encik peluang perniagaan yang besar kenuntungannya,saya memerlukan bantuan encik dan kerjasama encik untuk memajukan perniagaan ini.saya  menghubungi encik kerana saya tidak ingin kehilangan rakan kongsi saya di dalam perniagaan ini.saya tahu bahawa saya dan encik akan mendapatkan feadah yang baik daripada perniagaan ini di masa akan datang. Sekarang saya hanya ingin encik menjadi pembekal (agent) kepada syarikat saya bekerja  dan encik boleh mendapat keuntungan daripada peluang perniagaan ini . Syarikat saya memerlukan sebuah produk yang disebut (BISMUTH PRECIOUS LIQUID). Para Bismuth Precious Liquid adalah cecair kimia saintifik bar substansi, sejenis pelincir, terutama digunakan di makmal untuk gemological
pemurnian merawat atau menerangkan,memasuki ke dalam berlian dan mengewap keluar kotoran di dalam berlian dan batu-batu berharga sepertinya.

Pembekal asal produk ini adalah di (Malaysia) sehingga lah pembekal produk langsung syarikat KAMI INI mengalami kemalangan di sini {uk} ,dia adalah pengurus pemasaran dan sejak dia kemalangan monopoli ini telah tergendala.saya hanya ingin encik menjadi agen di antara penjual dan pembeli .Ini adalah perniagaan besar untuk saya dan encik dan akan mendapat keuntungan besar.saya hanya memerlukan kerjasama untuk menjadikan perniagaan ini berjaya.Saya akan memberi anda maklumat lebih lanjut tentang hal ini jika anda bersedia untuk menjadi sebagai agen untuk membekalkan produk ke syarikat kami.

Pertama, saya akan perkenalkan anda pembekal (agent)kepada syarikat saya nanti. Mengikut peratusan, awalnya harga beli yang sebenarnya produk tersebut oleh syarikat per Carton adalah 4,250.00 USD, sedangkan di (Malaysia) harga jual tempatan adalah 2,200.00 USD  dan  syarikat saya memerlukan tidak kurang daripada 200 Cartons.
 saya ingin encik menjadi agen link kami yang menghubungkan penjual tempatan di Malaysia secaralangsung kepada syarikat membeli maka margin keuntungan akan digunakan bersama  berdua 50% untuk encik, sementara 50% kepada saya.sekiranya encik dapat membantu saya   mengurus perniagaan jual beli produk ini saya amat berterimakasih.kemudian saya akan membincangkan pekara ini bersama pengurus syarikat saya. saya yakin dan percaya encik boleh menyediakan produk ini kepada syarikat.di sini juga saya memfailkan butiran dari segi harga  dan cara bayaran  maka kita boleh mengambil daripada permulaan perniagaan ini. encik saya mengharap agar encik dapat membalas email saya ini secepat mungkin, agar saya dapat mengemailkan number telephone penjual di malaysia gar encik dapat menghubungi penjual untuk bertanya sama ada penjual tersebut masih mempunyai stock untuk di bekalkan kepada encik.sebelum syarikat kami akan menghantar pengurus pembelian pergi ke Malaysia untuk membeli produk dari encik secara tunai.Terima kasih atas kerjasama encik,saya mengharap dan menunggu balasan email daripada encik.



Wassalam...
Zarinah Binti Razmi.
Bestnya pasal e-mail ni, siap tulis "Salam Ramadan" tu. Keduanya, korang pernah dengar ke pasal "batu mulia"?? Pekajah tu? Aku try Google baru aku tahu, asal dari Indon rupanya istilah Batu Mulia ni atau nama lainnya.batu permata atau golongan batu yang berharga. Kelakarnya tu, pembekal diorang dah meninggal dunia. Masalahnya, nama company diorang pun tak bagitahu, tiba2 nak ajak jadi pemborong pulak. Lagi satu, ayat dia memang best betul, menggunakan tatabahasa dan ejaan yang sungguh kemas. Hanya 2 perkara je yang diorang ni cuba nak pancing melalui e-mail ni, PERASAAN INGIN TAHU dan PERASAAN TAMAK.

Rupanya, bukan aku sorang jer pernah dapat e-mail ni. Ada jugak orang lain kat Carigold pernah dapat e-mail ni.

Oleh itu, janganlah terpedaya dengan helah e-mail yang sekian lama berleluasa sekarang ni. Sekian..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...