Ahad, 13 September 2009

Kerja, Tugas, Tugasan, Mana Satu Da?

Aku jarang bercerita tentang kerja aku. Mungkin pada sesetengah orang, kerja aku ni susah. Ada orang lain pulak nampak kerja aku ni senang dan rileks. Pada aku pulak, kerja aku kalau dah tahu tu senang la, tapi kalau tak tahu, sememangnya la susah. Inilah apa yang berlaku minggu lepas bila kerja aku (yang tak sepatutnya menjadi kerja aku pun, dah takde orang lain nak takeover) tiba-tiba datang satu kes yang melibatkan skill teknikal yang agak tinggi. Mana tak tingginya, nak kena gunakan bahasa komputer yang aku tersangat jarang guna iaitu SQL.

Aku bukannya tak nak belajar, kehendak tu ada malangnya keperluan tu takde. Tup-tup tiba-tiba keperluan ada pulak, tapi kes yang datang ni takdelah isu besar sangat aku rasa. Jenuh aku godek-godek balik segala dokumenlah, tengok balik scripting2 yang aku tak pernah guna, call dan e-mail screenshot orang lama yg dah berhenti tu, just nak setelkan satu kes. Tak setel lagi aku rasa, tapi biar jer la dulu. Bukannya aku tak nak kasi kerja yang komited dan berkualiti..Mmm..nanti la aku tengok (dalam erti kata lain, kita buat-buat tahu jer..haha..mkn gaji buta..tapi nak kata buta pun, kerja ni kalau kat tempat lain, gaji aku s'kang ni ciput kalau nak bandingkan..haha). Apa pun, aku ada luangkan sedikit masa la untuk belajar pasal pengkalan data ni.



Buku kat atas ni kalau beli kat Amazon, harga dia dalam USD25 (Lebih kurang RM90). Kalau ikutkan, nak bayar RM90 tu banyak jugak duit tu semata-mata untuk belajar asas mengenai pengkalan data. Tapi memandangkan aku boleh dapat free, aku download jer la. Cumanya bila benda yang boleh dapat free ni, kita jadi macam endah tak endah jer. Aku dah habis dah baca buku ni, tapi aku just 'glance through' dan tak 'go to detail' la. Sejam jer pun kalau tak silap aku, tapi ada la benda2 asas yang aku dapat. Tapi buku ni tak teknikal sangat. Mungkin aku ni jenis yang suka amik tahu dari segi luaran jer kut, bukan jenis CSI punya orang. Ada sapa-sapa yang lain nak baca ke buku ni?

Rasa macam takde point pulak aku tulis blog post ni kali ni. Kesimpulannya, buatlah kerja yang anda rasa serasi dengan diri anda. Kalau tak serasi tu, better carik jalan penyelesaian awal-awal atau lari cepat-cepat supaya diri anda tidak rasa terkongkong. Boleh pakai ke nasihat ni? ;-P

Isnin, 7 September 2009

Tempah Baju Melayu di Ajay Tailoring

Lebih kurang seminggu sebelum puasa bulan lepas, aku berkesempatan pergi ke Jalan Masjid India. Tujuan pertama time tu nak tengok kain untuk baju nak sewa time nak aku nak kahwin. Tujuan kedua, nak carik satu kedai jahit yang buat baju melayu yang direkomenkan oleh ramai orang. So dah lepas habis tengok kain kat Jakel Trading, pergi la ke Wisma Confident atau nama melayunya Wisma Yakin untuk carik kedai ni.

Mula-mula, aku duk ingatkan apa la nama kedai ni. Sekali dah sampai kedai tu, barulah aku tahu nama dan sebutan sebenar kedai tu. Tengok ni:


Ajay Tailoring Wisma Yakin Jln Masjid India

Tak sangka pulak nama tempat ni ada bunyi macam blog aku ni, Jay! Hahaha!. Dah sampai sana, aku pun buat la tempahan baju melayu aku. Kain dah beli dah. Upah untuk buat baju melayu kat kedai ni (orang kedai ni cakap) yang paling murah kat Wisma Yakin, RM175 untuk sepasang baju melayu (kain sendiri la). Kira okaylah kan, dulu ada kawan aku upah kat tailor yg terkenal kat situ (lupa la pulak nama dia, artis suka buat kat situ) harga RM300. Lagi mahal kan?


Kad Tempahan Ajay TailoringKad Tempahan Ajay Tailoring

Ha ni la kad Ajay Tailoring bila dah selesai buat tempahan. Nak tempah tak payah taruk deposit mahal-mahal. Aku letak RM30 jer. Tapi kena make sure datang amik balik dalam masa 3 bulan la kalau tak burn la baju korang. Dia dah siap letak tarikh siap dah pun, tak payah nak tepon call tanya dah siap ke belum. Macam aku, aku tempah 16/8/2009. Tarikh siap dia 11/9/2009. Lebih kurang dalam masa 3 minggu jer, sebelum raya pulak tu. Aku bukannya nak pakai baju ni untuk raya pun. Ni untuk acara nikah aku nanti bulan 12 ni.

Sebut pasal nikah, baju untuk orang nak kahwin ni rupanya special sikit. Kena tambah corak sikit kat hujung lengan kolar semua tu, lace kut nama dia. Bolehlah pilih mana yang suka:


Pilihan Lace

Pilihlah daripada no. 1 sampai no. 10. Mula-mula aku dengan tunang aku dah sepakat nak pilih corak no. 7 kalau tak salah aku. Tapi orang kedai tu kata corak tu macam terlalu crowded, dia rekomen amik corak yang simple jer baru menarik. Kitorang pun setel amik no. berapa ntah aku lupa. Ish, apsal otak aku ni cepat sangat lupa ni. Benda lain boleh pulak aku hingat. Haiyaa...


Ada banyak lagi benda lain kat dalam kedai tu yang boleh beli macam baju melayu dah siap, kain songket, butang tapi aku tengah kering time tu. Biasalah, nak budget untuk event penting nih. Kang lagi lambat susah aku. Tahun ni aku tak pergi pun gathering budak2 sekolah aku untuk bukak puasa. Tengok gambar diorang jerlah kat Facebook. Tengok semua bawak anak bini semua. Siap ada anak yang dah boleh jalan semua. Walaupun aku rasa diri aku ni macam umur 20 tahun, rupanya aku lagi 2 tahun dah nak umur 30 dah pun. Time bapak aku umur 30 tahun dulu, aku dah masuk tadika dah. Aduhai...

Apa pun. Selamat Berpuasa wahai pembaca-pembaca sekalian!

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...