Isnin, 24 Ogos 2009

Zura's Akademik Kursus Kahwin Review

Pada 25 dan 26 Julai bulan lepas, aku dan tunang aku akhirnya telah menghadiri kursus pra-perkahwinan. Disebabkan ramai yang telah komen kata Zura's Akademik ni the best place untuk ambik kursus, kitorang pun pergi mendaftarlah 3 minggu awal. Hari yang ditunggu pun tiba, aku dan tunang aku pergi lah untuk berkursus.

Sampai-sampai jer dah pukul 3pm, dah start dah pun kelas. Aku pun duduklah kat depan sekali, semangat katanya..haha



Tu dia, siap 3 skrin kat depan aku ni. Memang detail habislah. Memandangkan aku duduk kat depan sekali, nak tengok orang-orang kat belakang aku? Nah..



Hari tu kawan aku cakap, kat Zura's ni selalu penuh. Tapi time aku pergi hari tu, tak berapa penuh pulak. Tapi memang tempat duduk kat belakang menjadi pilihan ramai. Mungkin diorang tak tahu kelebihan duduk kat depan terutamanya dia bahagian tepi depan sekali (tempat aku duduk), memang invisible kadang tu...haha..



Ni ustaz yang pertama bagi ceramah. Memang lawaklah Ustaz ni. Yang tak tahan tu gelak dia. Lawak dia cam mengarut jer lebih, tapi dia punya gelakkan lawak sendiri dia tu yg kelakar giler. Memang aku tak tahan siut gelak..Akakaka..




Ni Cikgu Mohd Noor. Owner Zura's Akademik ni. Memang orang yang sangat berpengetahuan dan berpengalaman dalam menguruskan segala ragam dan macam orang-orang nak kahwin. Kalau ada apa-apa masalah, sesiapa yang pernah dtg kursus dengan dia boleh contact dia bila-bila masa. Dia siap call ada sorang anak murid dia yang pergi kahwin kat Bandung Indon 'live' depan kelas tanya apa citer. Selalunya masalah banyak pada paperwork la kalau sapa2 nak kahwin dgn org2 luar negara.




Yang ni Ustaz seterusnya. Ni baru hari 1st, hari ke-2 ada lagi. Ustaz ni rileks sikit la, tapi tetap lawak jugak. Lawak dia sungguh puitis dan penuh dengan teka-teki, perumpamaan dan pantun.




Ni aku nak tunjuk suasana kat luar kelas. Kat Zura's Akademik ni, memang penuh dgn gambar2 terutamanya gambar artis-artis yang pernah berkursus kat sini. Aku tak nak la senaraikan semua artis yang datang. Korang pergi jer situ (belakang Dataran Maybank Bangsar), tengoklah sendiri.

Menariknya pasal Zura's Akademik ni, dia kasi cam amali la camner nak isi borang nikah dan macam-macam lagi la borang yang nak kena isi sekali dengan flow dan step apa nak buat tanpa kita perlu bersusah payah nak alami masalah2 tu nanti. Rupanya, setiap negeri ada syarat-syarat dia masing-masing. Aku bagi contoh sikit la, borang nikah negeri Kedah dia tulis semuanya dalam jawi, tapi jangan nak mengada-ada la tulis nama dalam jawi jugak sebab karang lain jadinya sebutan dan ejaan nama kita. Memang setiap negeri tak sama cara dia dan kalau ada sapa-sapa yg nak jadi pemastautin negeri pilihan masing-masing pun boleh (ni kes kalau malas nak balik kampung la), isi jer borang dia kasi tu pastuh mintak sign org2 berkenaan. Settle masalah, tapi ada trick sikit la.

Dah lama tak berkursus ni, letih jugak la duduk dengar ceramah. Tapi yang bestnya, hari last day nak balik, ada sketsa, cuba tengok video ni:




Nasib baik aku tak kena jadi pelakon time tu. Diorang carik orang2 yang duduk belakang jadi pelakon sketsa ni. Kan aku dah cakap, duduk depan kat tepi sekali ada kelebihannya..hehe..

Akhirnya, mereka selamat diijabkabulkan dan upacara menyarungkan cincin pun selesai.




Seminggu kemudian, sijil pra-perkahwinan aku pun siap. Sekarang ni tinggal tunggu lepas raya jer nak start isi borang semua tu. Banyak jugak kerja nak kahwin ni..

Hampir terlupa, sebenarnya RM80 untuk kursus kahwin tu cuma harga asas. Ada lagi benda nak kena bayar bila dah masuk kursus ni. Ada RM30 duit fotografi, ada RM10 untuk akuan surat sumpah bujang (Tips di sini, kalau company korang keje ada HR department, gunakan perkhidmatan HR department, FOC), ada jual buku agama RM80++, ada jual pen kalau tak bawak pen dan lain-lain lagilah. So, kalau tak bawak duit lebih tu, semua tambahan-tambahan tu jangan ambiklah. Tapi biasanya orang nak kahwin ni, dia mesti ada bawak duit punyalah kan? Hutang pun hutanglah..tul tak?

Apa pun, di sini aku nak ucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Bersahur. Nak tido dulu ni..Zzzzz...

1 ulasan:

  1. nasib baik aku xde.. klu x mesti aku dah laung name ko kuat2 suh ko berlakon.. kahkahkah... jamesss...

    BalasPadam

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...