Sabtu, 29 Ogos 2009

Wedding Yang Grandis

Dah seminggu berpuasa dah pun. Cepat pulak rasanya. Time bulan puasa ni la pulak yang busy. Banyak pulak aktiviti kerja nak kena buat. Kalau selalu boleh curik masa sikit nak tido, sekarang ni kureng sikit..hehe..Sebut pasal puasa, kali ni aku nak tulis pasal makan. 2 minggu lepas aku telah dijemput datang ke majlis perkahwinan saudara sebelah mak aku. Ceritanya, dulu aku ada la main chatting pastuh berkenalan la dengan seorang Sharifah ni. Time tu minah ni sekolah lagi, form 5 kalau tak silap. Lepas dia habis sekolah baru aku jumpa dia, tu pun lepas aku dapat tahu yang dia punya family ada kaitan dengan family mak aku. Mak dia pulak seorang penulis novel terkenal, memang family diorang ni hebatlah kalau nak dibandingkan dengan aku yang kerja tak seberapa ni.

Balik semula kepada topik wedding tadi. Nak datang wedding tu, kena RSVP dulu baru boleh datang. Wedding tu start malam, bukan macam wedding biasa-biasa buffet tu. Aku pun pergilah dengan mak bapak aku sekali, lokasinya di Putrajaya Presint 10. Sampai-sampai sana, tengok dah ramai dah orang. Nak masuk dalam dewan tu kena sain pelawat dulu. Aku dgn famili aku pun di'ushered' ke tempat yang masih kosong di kawasan VIP famili. Duduk jer kat kerusi, ada waiter datang bentangkan kain napkin kat atas peha. Fuahh...Grandis..dah lama aku tak datang majlis macam ni.

Upacara pun bermula selepas dekat setengah jam jugaklah aku tunggu. Tengok ni:



Siap ada lagu lagi tu time nak hidangkan nasi jer tuh. Lauk semua dah siap dah atas meja tapi dia tutuplah. Perut dah lapar dah time tu sebab dah pukul berapa dah.

Sementara tu, ada jugaklah slideshow disusuli dengan ucapan oleh mak dan bapak pengantin lelaki.



Walaupun nama famili aku ni ada la famili 'arab-arab' sikit, tapi aku tak tahu menahu sangat pun pasal adat-adat orang arab ni. Baru malam tu la aku belajar pasal 'Tarian Samrah'. Aku tak pernah dengar pun Samrah sebelum ni. Tengok ni:



Takdelah susah mana pun tarian orang Arab ni. Tengok dia duk ulang-ulang benda yang lebih kurang sama jer. Susah lagi tarian aku pergi belajar kat Sekolah Tarian Linda Jasmin 2 tahun lepas.



Kalau korang ingat ada pompuan duk menari 'belly dancing', takde pun. Ni orang Arab Badwi ni aku rasa. Bukan Arab Jahiliyah..akakaka..Semua laki jer yang duk menari ni. Korang tengok ni:


Siap pengantin dengan bapak mertua pun menari jugak. Lauk time wedding ni memang cukup2 untuk 10 orang yg ada kat meja tu. Kalau habis, habislah. Nasi pun dia kasi seconet jer. Tapi aku tak kisahlah, janji perut mau isi dan rasa seperti orang kaya..hahaha..

Dah habis bersuka-ria semua tu, kebiasaannya famili-famili aku ni suka duk melepak lepas majlis dah habis. Yerlah, nak datang jumpa famili2 semua bukannya senang. Amik kesempatan la. So, aku pun terpaksalah tunggu mak bapak aku pergi berkenalan kembali dengan sanak saudara jauh yang dah lama tak jumpa dan jugak yang tak pernah kenal pun tapi rupa-rupanya bersaudara. Aku sementara tak tahu apa nak buat, pusing-pusinglah dalam tu tengok perkara-perkara menarik yang ada. Oh yer, gambar pengantin:



Ni jerlah shot terbaik yang boleh aku amik. Lepas tu aku lepak tepi tunggu mak bapak aku. Nak pergi berkenalan, sapa pun tak kenal. Eh, ada aku kenal adik pompuan pengantin lelaki (yang aku chatting tu). Tapi aku tengok dia duk berkepit dengan ada sorang laki tu, nampak mcm bf dia. Malas nak kacau, karang ada mata makcik-makcik kat situ duk tengok-tengok pastuh gosip..haha..Time wedding ni la kadang-kadang makcik2 duk mempromosi anak sendiri ke anak sedara yang masih single mingle. Tapi aku dah tunang dah so tak dapek la. Tapi kalau aku single pun, sekarang ni orang carik jodoh sendiri jer mana ada guna perkhidmatan telangkai2 ni kan?

Ntah berapa ribu la agaknya belanja wedding macam ni ye? Kalau aku, buat loan bank pun tak lepas nak buat macam ni melainkan ada orang sponsor lah. Apa pun, memang antara wedding grandis yang pernah aku pergi. Ada lagi yang lebih grandis daripada ni yang pernah aku pergi tapi yang pastinya, yang ini unik sikit sebab unsur Arab tu banyak.

Rasa macam blog aku ni penuh citer pasal nak kawin la pulak. Nak citer pasal benda lain la lepas ni. Adiostoss..

1 ulasan:

  1. ko mmg...

    nak belly dancer jer...ko la buat...

    weh,
    pernah dengar "Samrah Mentari"?

    BalasPadam

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...